Турците погнаха учителите

0
592

2
Чистката на Ердоган срещу неудобните тече с пълна сила след опита за преврат в Турция. Президентът отне лицензите на 21 хиляди учители, работещи в частни институции, съобщава „Ройтерс“. Това е поредната репресия на държавния глава в Турция, след като мина през „реформа“ в армията, съдебната система и полицията, оставяйки десетки хиляди без работа.
Малко преди новината за учителите, турският телевизионен канал TRT съобщи за 1557 ректори и декани на висши частни и държавни учебни заведения с прекратени договори. „Евронюз“ информира, че са освободени още 15 000 служители на Министерството на образованието.

Отстранените в цифри:
21 000 частни учители без право да преподават

15 000 от Министерство на образованието отстранени

8 000 полицаи задържани или освободени

6000 войници задържани

1500 служители в Министерството на финансите уволнени

2745 съдии уволнени

1 577 ректори и декани на вузове – с изискани оставки

492 от Дирекцията по вероизповеданията отстранени

399 от Министерство на семейството и социалните политики освободени

257 служители в Министерския съвет уволнени

47 областни управители уволнени

20 новинарски сайтове блокирани

Правителството твърди, че арестуваните и уволнените имат връзка с Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвинява в организирането на преврата. Във вторник стана ясно, че властта в Анкара готви официално искане за екстрадицията на проповедника.

Уволнението на хиляди служители разтревожи международните наблюдатели, като ООН призова Турция да защитава върховенството на закона и правата на човека.1

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обвини Анкара в упражняване на „отмъщение“ срещу опонентите и критиците ѝ. Той също така определи възобновяването на дебата за смъртното наказание като „много тревожно“. Европейският съюз вече предупреди, че подобен ход ще сложи край на преговорите за евентуално членство на Турция в общността.

Според официалните данни на властта, при опита за преврат в петък вечер са загинали 232 души, а са ранени 1541.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

four − three =