Екзекутираха ядрен експерт заради признания на ЦРУ

0
624
Шахрам Амири бе екзекутиран на 38 години
Шахрам Амири бе екзекутиран на 38 години
Шахрам Амири бе екзекутиран на 38 години
Шахрам Амири бе екзекутиран на 38 години

Ирански ядрен учен, намиращ се под арест от 2010 г., е бил екзекутиран чрез обесване в родината си. В страната си допреди 6 години той бе считан за герой, но заради признания на ЦРУ, че избягал в САЩ, той бе осъден на смърт по обвинения, че е издал ядрени тайни.

Тялото на Шахрам Амири е било предадено на майка му, като на врата на трупа му има следи от клуп, което показва начина, по който е била изпълнена екзекуцията. По-късно той беше погребан, а официален Техеран потвърди, че присъдата е била изпълнена.

Амири беше държан от властите в тайно място, откакто се завърна от САЩ, където той твърдеше, че е бил насила отведен от агенти на ЦРУ. Според някои информации той е познавал в детайли иранската ядрена програма.

Роденият през 1977 г. Амири изчезна, след като през 2009 г. предприе поклонение в Мека. Година по-късно той се появи в САЩ и твърдеше, че е бил отвлечен и подложен от ЦРУ на „интензивен психологически натиск, за да разкрие тайна информация“.

Във видеозапис, направен както изглежда в САЩ, Амири каза: „Те ме отведоха в къща, която не зная къде се намира. Биха ми упойваща инжекция“. В друго видео той твърди, че е избягал от САЩ.

Амири се завърна в Иран през 2010 г. и беше посрещнат като герой. Тогава служители на ЦРУ обаче обявиха, че Амири избягал в САЩ по собствено желание и предоставил на Щатите „полезна информация“. Тогава той бе арестуван и осъден.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

twenty + 7 =