Депутатите се ремонтират за 23 милиона

Покривът на Народното събрание е прокапал
Покривът на Народното събрание е прокапал
Покривът на Народното събрание е прокапал
Покривът на Народното събрание е прокапал

Депутатите ще похарчат близо 23 млн. лв за капиталови разходи през това лято. Това означава, че средно на избраник се падат по близо 100 бона за ремонти. 

Проверка на NewsMedia в Агенцията по обществени поръчки показа, че най-много средства ще бъдат дадени за сградата на бившия Партиен дом, където вече ще заседават народните избраници. Поръчката е за преустройство на зала „Света София” (бивша Георги Кирков) в пленарна зала. За това ще бъдат дадени 19 536 000 лв без ДДС или над 23 милиона с включен данък. Уточнено е, че около 1 млн. от тях са за евентуално повторение на част от строителните работи, като възложителят на поръчката се позовава на чл. 164 от новия Закон за обществените поръчки. Финансирането е изцяло от бюджета, а първите 5% от сумата или около 4 милиона ще бъдат платени в първите 12 дни след подписването на договора. Изискванията към фирмата изпълнител са много сериозни и тя трябва да има поне 30 млн. лв оборот от строителство. По-интересно е, че техническите лица, които ще се занимават с договора, трябва да са с разрешен достъп до обществена информация, най-малко до ниво „Поверително“. От съобщението става ясно, че електронен търг няма да се проведе, а кандидатите трябва да внесат документите си най-късно до 1 юли.

Покривът

Парламентът е пуснал и друга обществена поръчка, от която става ясно, че покривът на сегашната сграда на Народното събрание е прокапал. Ремонтът ще струва 150 000 лв без ДДС или общо 180 бона, с включен данък добавена стойност. Предметът на поръчката включва „подмяна на съществуващите 5 (пет) броя оберлихти и възстановяване на компрометираните участъци от покривната обшивка и отводнителната система на покрива и фасадите“.

Изрично се посочва, че ремонтите на оберлихтите (капандурите), покрива и улуците не се съфинансират по европрограми, т.е. ще бъдат изцяло платени от данъкоплатеца. Поръчката трябва да бъде завършена за три месеца, а крайният срок за подаване на документи е 6 юли. Кандидатите трябва да са работили по сходен проект в последните 5 години, а през последните три години да са завъртели оборот от поне 300 бона.

Вижте още: Далаверите с поръчки остават

От началото на годината Народното събрание е пуснало още няколко обществени поръчки. Те са за ремонт на мерцедеси, БМВ-та, „Ленд Роувър“-и и „Фолксваген“-и от автопарка, за гориво за колите, за телефонни връзки, за ремонт на помпената станция за минерална вода към депутатската лечебно-възстановителна станция във Велинград, за доставка на стелажи за библиотеката и за курсове по чужди езици за избраниците.

 

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

5 + sixteen =