Ченалова: Цацаров искал 10 бона за уреждане на дело

0
725
Съдия Румяна Ченалова бе отстранена от длъжност заради скандалното дело
Съдия Румяна Ченалова бе отстранена от длъжност заради скандалното дело "Белведере"
Съдия Румяна Ченалова бе отстранена от длъжност заради скандалното дело "Белведере"
Съдия Румяна Ченалова бе отстранена от длъжност заради скандалното дело „Белведере“

Срещу главния прокурор Сотир Цацаров има подаден сигнал, че е обещал спечелване на съдебен процес срещу сумата от 10 хил. лв. Сигналът е подаден през 2010 г., когато Цацаров е бил председател на Пловдивския окръжен съд. Това заяви в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти отстранената съдия Румяна Ченалова, една от главните участнички в записите от т.нар. афера „Яневагейт“.

„През 2010 г. един гражданин депозира във Висшия съдебен съвет (ВСС) сигнал, в който отразява, че главният прокурор приема граждани в кантората на съпругата си и той го е посетил по съвет на негов адвокат, като е получил уверението, че

ако плати сумата от 10 хил. лв.,

ще спечели делото на ниво Окръжен съд. Това го казва гражданин, наречен Христо Иванов Чобанов, който се подписва с името и адреса си“, заяви Ченалова, срещу която има досъдебно производство, че е изнесла факти от делото „Белведере“, докато е било висящо.

Тя добави, че по въпроса има заведена преписка, която веднъж е била прекратена, но след това е била възобновена, а на сигнала не се дава гласност. „Каква е съдбата на тази преписка, която е била възобновена от сегашния ВСС, никой не знае“, каза Ченалова. Тя посочи и практиката в подобни случаи – след сигнал се започва проверка и се образува досъдебно производство.

Сотир Цацаров
Сотир Цацаров

„Няма кой да образува досъдебно производство срещу главния прокурор“,

заяви Ченалова, според която прокуратурата в лицето на главния прокурор е недосегаема. Тя разказа и за случай от едно от последните заседания на ВСС, на което по думите ѝ Цацаров се е опитал да прекъсне разгорещените дебати с думите, че вероятно сега ще има досъдебни производства, а член на съдебния съвет му отговорил, че не се страхува, ако срещу него започне такова. „Едно такова изречение не може да бъде шега. Не може да бъде казано пред такъв кворум, какъвто е пленумът на ВСС, когато тези заседания се излъчват онлайн. Това по моя преценка е някаква форма на заплашване“, допълва Ченалова.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

two + 17 =