Бунт срещу ислямизация на учебниците

Образованието преди 10 ноември е било по-добро, смятат родители
Образованието преди 10 ноември е било по-добро, смятат родители

Родители се готвят да се вдигнат на своеобразен бунт срещу ислямизация на учебниците, научи NewsMedia. Именно така те виждат напълването на помагалата за най-малките ученици с уроци за исляма, докато според тях за християнството, която все още е основна религия в България няма никакво отделено място.

Скандалът избухва месеци след предишния, който коства поста на образователния министър Тодор Танев. Той трябваше да подаде оставка заради новите учебни програми, в които децата трябваше да бъдат учени, че българи и турци са съжителствали в Османската империя и България не е била под турско робство.

За настроенията сред родителите, които са готови да учат децата си, с риск учителите да не одобрят, че те не спазват зададеното в програмите, красноречиво говори дискусия завързала се на страницата на образователното министерство.

„Възмутена съм. В три урока по предмета „История и цивилизация” за 5-ти клас се обяснява структурата на ислямската религия и то доста подробно, обясняват се нейните 5 стълба, които не учат на нищо добро и морално. На всичкото отгоре днес ще правят тест и трябва да ги знаят. Никъде в целия учебник не срещнах десетте Божи заповеди, които са стълба на християнството. Взех да се чудя нашата религия коя е – християнство или ислям. Това не са учебници, те не стават за нищо и не учат децата на нищо, само ги демотивират. Колкото и да отричаме образованието от едно време (през комунизма ), то беше много по-добро. Извинявам се за ранния час на моето излияние, но не се въздържах. Лек и ползотворен ден.“, гласи коментарът на Геновева Николова-Андонова.

Дискусия

След него започва дискусия, от която личи, че и други родителите са на мнението на Николова-Андонова.

„В училище децата трябва да бъдат научени, че освен мюсюлмани в България живеят и християни, които обикновено четат Библията – и ходят на църква не само на Велик ден и Рождество Христово. Децата трябва да бъдат обучавани на морал и ценности, които по-късно да бъдат прилагани в действителност“, казва Руска Дучева.

Рая Дикова, родител на по-малко дете продължава:

„Подкрепям те. Аз ще се сблъскам с този материал догодина, но няма да дам на моето дете да го изучава. Образованието ни е пълна боза. Нямам думи!“.

„Няма по-лошо от народ ,който забравя собствените си ценности .А религията ни е сплотявала през вековете. Забравяме и не учим младите на Християнство, не ги учим и на Български език. Гледаме да ги обогатим за друга религия, а нашата? Гледаме да научат английски, а българският ? Тежко ти, горко България!“, допълва Мариана Колева.

Вижте още: Предците на Танев виновни за „робство“ и „съжителство“

„Това, което се случва е подмолно поробване. Аз като родител се чувствам отговорна да науча моето дете на истинските ценности, дори и с риск да не спазваме образователната система!“, казва и Милена Бакърджиева.

Ако искате и Вие да се включите в дискусията може да го на правите от ТУК.

 

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

5 × 2 =