Брокери цакат с имоти

0
735
Участието на адвокат при имотни сделки е препоръчително
Участието на адвокат при имотни сделки е препоръчително
Участието на адвокат при имотни сделки е препоръчително
Участието на адвокат при имотни сделки е препоръчително

Достигаме до притеснителни факти – с фалшиви нотариални актове и пълномощни се стига много често до имотни измами. Това призна зам.-правосъдният министър Вергиния Минчева-Русева. Тя разказа за случай, при който е продаден и препродаден няколко пъти имот с фалшиви документи и това е заверено при нотариус.

Специално внимание беше обърнато на заверени от кметове пълномощни. Точно заради тази възможност в промените на Закона за адвокатурата се иска само адвокати да заверяват такива пълномощни. Не може да оставим на интуитивната преценка на нотариуса как някой с вид на клошар е пълномощник – следва пред Търговския регистър да се правят пълномощните, съгласно чл. 32 на ГПК, счита заместник-председателят на Съюза на юристите Йосиф Герон. Не би трябвало да се забранява на един човек да е пъномощник и на продавача, и на купувача, смятат експертите. По-спокойно вървят нещата, когато има консултант-адвокат, каза зам.-председателя на Камарата на нотариусите Камен Каменов пред БНТ. Трябва да е ясно кой подписва, три имена, лични данни, да се води архив и той да е при кмета, подчерта той. В тази насока Минчева-Русева посочи, че трябва да има електронна връзка между Агенция по вписванията, нотариусите и кметствата. Според Каменов трябва да се прави удостоверение за тежести с дата, която съвпада с датата на нотариалния акт. Той посочи, че е имало законов текст да не може да се прави справка по партида от всеки, а трябва да има задължително адвокат, нотариус, юрист.

Йосиф Герон пък даде и пример – младо семейство купува апартамент, брокерската фирма уверила, че имало дела за имота, ама „то било заличена исковата молба”. Молбата обаче е заличена, защото ще се води нов иск. Ако при този случай правоспособен адвокат беше погледнал, това нямаше да се случи, смята Герон. Който не се пази сам и Господ не го пази, добави той.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

three × 1 =