Безвизов режим, върнати мигранти!

0
634

1Анкара пожела от България да роптае пред Европейския съюз за безвизов режим за пътуване на турски граждани в шенгенското пространство, за да връща нелегални мигранти. Това бе есенцията на срещата на премиерите на двете страни Бинали Йълдъръм и Бойко Борисов в Истанбул.

Пътуването в шенгенското пространство без визи бе едно от ключовите условия на Търция при подписването на споразумението за връщане на нелегалните мигранти през март. Според Брюксел обаче, за да получи отстъпки страната все още трябва да покрие някои условия, включително да внесе изменения в антитерористичните си закони.

„Искаме нашите европейски приятели да разберат, че настъпи време да поемат повече отговорност във връзка с проблема с мигрантите. С жизненоважно значение е в края на октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим. Ако споразуменията за реадмисия и либерализиране на визите не влязат в сила, това ще постави Европа в огромен риск. Разясних това в подробности на моя приятел Бойко и съм убеден, че ще има възможността да предаде на своите събеседници в ЕС“, заяви Йълдъръм. Той на няколко пъти нарече българския премиер „моя приятел Бойко“ и заяви, че Турция и България са не само съседки, но и приятелски държави.

„Познаваме в детайли проблема с мигрантите, пред който е изправена България. Оставяйки настрана проблемите с ЕС, които преживяваме, ще направим всичко по силите и възможностите ни, за да намалим товара на гърба на България. Съответните ни учреждения започнаха работа по този въпрос и се надявам, че тези усилия ще дадат резултат в кратки срокове и по този начин ще олекотим България, споделяйки товара“, заяви турският премиер.1

В отговор Борисов заяви, че ще предаде всичко на колегите си от Съюза и се надява да се вземе най- правилното решение.

„Защото добра война няма, а не се ли реши по дипломатичен път, тя е неизбежна и в наша територия… Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа кауза за извадиш на преден план борбата срещу мигрантите, много удобно е да знаеш, че ще ги върнеш оттам, откъдето са дошли, но аз не си представям как ще почнем да приемаме на летище София десетки хиляди мигранти, които ни връщат от Европа. Нито ще приема вариант България да е буферът между Турция и Европа“, коментира Борисов.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

9 − 1 =