Български компютърен талант мечтае за лаптоп

Публикуван на 7. 05. 2016г. - 8:15 от Кристина-Мария Александрова
Звездин вече учи в Националната-природоматематическа гимназия

Звездин вече учи в Националната-природоматематическа гимназия

Звездин Бесарбов е ученик в 9 клас. Преди дни със свое революционно компютърно изобретение си спечели правото да участва в международен конкурс за млади таланти.

Въпреки страхотните си умения, които развива още в прогимназията, докато учи в столичното 51 СОУ „Елисавета Багряна“, според родните реалности, малкият спец мечтае за… лаптоп. Още през лятото на 2012 г. в профила си във Фейсбук Звездин споделя обява за доста скъп по онова време преносим компютър със страхотен процесор и отлична видеокарта.

„EEEEEEEEEEEE tva ako mojeh da go imam!!!!!!!!!!“, е написал тогава петокласникът, видя NewsMedia.

По онова време докато връстниците му се вълнуват от новостите във видеоигрите или от фенски пристрастия, Звездин вече открито изразява мнението си към свободата в интернет. Многократно споделя позиви за неприемане на актуалното тогава търговско споразумение за борба с фалшифицирането ACTA, което бе на път да въведе страхотни ограничения за споделяне на информация в онлайн пространството. Постепенно Звездин праща на заден план Фейсбук страстите и се заема с компютърните изобретения.

Постижението

За най-новата му разработка той разказва пред БНТ. С нея успява да накара компютъра си да пресъздава автентично почерка му. Идеята да създаде устройството му хрумва преди няколко месеца, когато заради рана на ръката не може да пише.

Устройството, което той е нарекъл „ARDUWRITE“, изработва сам, а това му отнема около месец.

„Аз съм левичар. Имах лоша рана на лявата ръка и не можех да пиша няколко седмици. Така ми хрумна идеята, че всъщност компютърът може да пише вместо мен“, разказва Звездин.

„Остава само да се координират няколко електроники, но машината работи. Свързва се с компютъра, ти пишеш на клавиатурата, а на документа излиза ръкописен текст“, обяснява ученикът.

Вижте още: Героят Мария обсипана с подаръци

С изобретението Звездин печели Националния конкурс „Млади таланти“ и от там той получава право да участва и на международно състезание в Тулуза.

Кристина-Мария Александрова

Репортер в NewsMedia
Кристина-Мария Александрова е родена в Етрополе, но сега живее в София. Обича да чете, най-вече пътеписи за далечни страни. Казва, че обожава морето и лагерните огньове на плажа на Карадере са един от най-любимите й спомени.

Вижте още:

Мнения

Оставете коментар. Авторът на коментара носи отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.