България държи заподозрян за джихадистка касапница

0
622
Тримата заподозрени за касапницата в
Тримата заподозрени за касапницата в "Шарли Ебдо"
Тримата заподозрени за касапницата в "Шарли Ебдо"
Тримата заподозрени за касапницата в „Шарли Ебдо“

Един от заподозрените за кървавия атентат във френското списание „Шарли Ебдо” се подвизава в България, твърди „Журнал дю Диманш”.

По данни на изданието у нас е Хамид Мурад, който е зет на един от братята Куаши, извършили нападението в редакцията през януари м.г. Според разследващите Мурад е шофирал ситроена, с който терористите избягаха, след като убиха 10 журналисти и двама полицаи. Помагачът бе обявен за издирване и сам се предаде на органите на реда. Той се подсигури със солидно алиби като заяви, че по време на касапницата е бил на училище, а съучениците му веднага го подкрепиха. Според първоначалната информация Хамид е 18-годишен и е бездомник. „Без да проверят замесиха името ми в тези варварски престъпления. Надявам се това да не опетни бъдещето ми. Нямам нищо общо с тази история. Аз съм ученик в гимназия, който живее с родителите си”, кълнеше се той тогава. Именно семейството му съобщава на 25 юли т.г., че Хамид е изчезнал. По техни данни младежът е отпътувал за Сирия или Ирак, а запознати коментират, че най-вероятно той е искал да се включи в редиците на „Ислямска държава”. Три дни по-късно издирваният е заловен на турската раница, откъдето е изпратен в България в център за настаняване на бежанци.

Очаква се в следващите дни френските съдебни власти да подготвят европейска заповед за арест, с която да поискат екстрадицията му.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

ten − four =