5 бона глоба за проповядване на джихад

0
596

photo_verybig_78937Който проповядва радикален ислям да се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева, предвиждат приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс.

Депутатите одобриха вчеа предложението на Патриотичния фронт със 106 гласа „за“, три „против“ и 10 „въздържал се“. ДПС не участва в гласуването.

Поправката идва само седмица след като народните представители одобриха на първо четене и забраната за забулване на обществени места.

Радикалният ислям е нова идеология, която си поставя за цел да завладее света чрез насилие, не чрез пропаганда или убеждение, мотивира промяната лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. „Не би следвало да чакаме да се случат неща, като в други западноевропейски държави. Проблемът с радикалния ислям е факт и в България. Подобни прояви и структури се финансират от външни фактори и е редно в НК да се дефинира какво е това радикален ислям и да се криминализира, за да могат хората, които проповядват такова деяние, да бъдат санкционирани“, каза още депутатът.

Според приетото предложение идеологията „радикален ислям“ се проповядва от лице, което с думи, действия или разпространение на текстове или символи агитира за някоя от следните идеи: създаване на Ислямска държава (Халифат); за налагане законите на шериата над светските; за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, характерни за исляма или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани. Същото деяние е налице, когато се набират последователи или средства в подкрепа на терористични организации, чиято иделогия е базирана на исляма или се извършва агитация в полза на такива организации.

42e52c619db93f0564978368a1a6aae1

В едночасовата дискусия участваха основно вносителите от Патриотичния фронт, националистическата „Атака“ и депутатите от ДПС, чиито основен аргумент беше, че религия без идеология няма. Преди гласуването от ДПС поискаха поименна проверка на кворума и напуснаха пленарната зала. След като поименното преброяване установи 135 депутати, в залата се върна Хамид Хамид от ДПС и оспори, че удължаването на времето за работа на парламента е станало след 14 часа, когато по правилник изтича редовното време за пленарните заседания.

Магдалена Ташева от „Атака“ посочи, че ислямът не е религия и това го казват „световноизвестни лидери на джихада“. „Радикалният ислям казва, че там, където веднъж е управялвал мюсюлманин, Аллах ще го върне там. Радикалният ислям в шариата не разрешава интеграцията, напротив – забранява на правоверния мюсюлманин да се интегрира. Всичко в ежедневния живот на правоверния мюсюлманин е направено така, че да го отдели от останалите, включително какво да яде, кога да се къпе, с кой крак да влезе и излезе от сервизните помещения. Това е абсолютната несвобода“, заяви Ташева.

 

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

12 + 7 =