$100 млрд. са щетите от преврата за Турция

0
640

Неуспешният опит за преврат в Турция струва на икономиката на страната около 100 млрд. долара, твърди министърът на търговията Бюлент Тюфекчи.
Той подчерта, че това били предварителни данни и сумата можела да нарасне. „Когато пресметнем всички тези бойни самолети, хеликоптери, оръжие, бомби и разрушени сгради, цената от 100 млрд. долара е минималното по нашите първоначални изчисления. Точните загуби вероятно ще се увеличат, когато направим подробните сметки“, заявява Тюфекчи.
В следващите 3-5 години ще се появят и допълнителни щети, като ефект от прекъснати поръчки от чужбина и отменени планове за гостуване в страната. „За съжаление, метежниците създадоха на Турция образ на страна от Третия свят. Хората, виждащи танкове по улиците ни и бомбардиран парламент, няма да дойдат в Турция. Всичко това са загуби в средносрочен план“, каза Тюфекчи. Премиерът Бинали Йълдъръм обаче е на противоположно мнение. Той твърди, че турската икономика е по-силна след опита за преврат от 15 юли.

Междувременно турските власти започнаха чистка на военни лекари и медицински персонал в Турция, предаде БНР. Мащабна полицейска операция беше предприета във Военномедицинската академия ГАТА в Анкара срещу служители, за които се смята, че са свързани с проповедника Фетуллах Гюлен. Заповеди за арест са издадени на над 100 души – лекари, медицински персонал, които имат военен чин. Над 300 военни, сред които и генерали, заподозрени за участие в неуспешния метеж, все още се укриват, заяви турският министър на отбраната Фикри Ъшък. Военните заводи и корабостроителниците в Турция, които досега бяха под контрола на Генщаба, преминаха на директно подчинение на правителството в Анкара.

Турската полиция предприе преди дни обиски в Измир в общежития на служители на една от най-големите химически компании в страната – „Петким петрокимя холдинг“. Акцията е в рамките на разследването за опита за военен преврат. След опита за преврат генералният директор на компанията Саадеттин Коркут подаде оставка, след което бе задържан. Над 200 служители, след които и висши кадри, са уволнени или арестувани.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

twelve − five =