Връщаме 98 млн. на ЕС

0
854
Фалит застрашава много от проектите
Фалит застрашава много от проектите
Фалит застрашава много от проектите

На фонд „Земеделие“ може да се наложи да връща 98 млн. лв., ако проектите, получили финансиране по селските програми за изграждането на фотоволтачини централи, фалират. Причината е, че при такава хипотеза ще бъде нарушено правилото за жизнеспособност в първите пет години от началото на проектите, финансирани от ЕС. Това съобщава в днешния си брой„Капитал daily“.

Изданието посочва, че такъв сценарий не е само в сферата на хипотезите след като през лятото на миналата година парламентът прие като част от мерките за справяне с дефицита в енергийната система изискването преференциалните тарифи на фотоволтаичните централи, ползвали финансиране по селските програми, да бъдат намалени. Като следствие от средна изкупна цена от около 560 лв. за мегаватчас тяхната стойност беше намалена до 100 лв.

Промяната в законодателството засяга около 300 проекта с обща инсталирана мощност около 20-22 мегавата, които са били финансирани с 98 млн. лв.

Проблемът е обсъден в сряда в земеделската комисия на Народното събрание. Тогава е решено да се създаде смесена работна група между земеделската и енергийната комисия, на която да се обсъдят премахването на приетата поправка и определянето на нова цена за тези централи от енергийния регулатор.

Мнения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашия коментар
Моля, напишете Вашето име

19 + 20 =